Любовният хормон води… до изтрезняване


Окситоцинът, често наричан „любовен хормон“, играе добре известна роля при социалното и сексуалното поведение и при дълготрайните връзки.

Международен екип от австралийски и германски учени обаче откриха още едно неочаквано въздействие на този хормон, свързано с консумацията на алкохол.

При опити с лабораторни плъхове, учените вкарали разтвор на окситоцин в мозъка, след което им дали големи количества алкохол. Изненадващите резултати са, че окситоцина подтиска опияняващото въздействие на алкохола и по-специално така характерната липса на координирани движения.

По-нататъшното изследване е установило, че това действие на окситоцина се дължи на това, че той пречи на алкохола да стигне до определен дял от мозъка и да въздейства върху специфични рецептори, свързани с координираните движения. Всъщност, противодействието на допълнително внесения в тялото окситоцин е толкова силно, че в много от тестовете плъховете, които би трябвало да са силно опиянени, са се справили като абсолютни трезвеници.

Дали действието на хормона ще е същото и при хората, ще покажат бъдещи тестове, но ако е така, откритието може да послужи като основа за „хапчета за изтрезняване“.

Въпреки че хормона намалява силно усещането са опияненост, той не изчиства алкохола от кръвта, нито пък ускорява преработката му.

В допълнение опитите са показали и че приемането на окситоцин подтиска желанието за консумация на алкохол, така че опасенията, че евентуалното разработване на хапчета, ще стимулират по-сериозно пиянство, вероятно са напразни.

Източник: http://sydney.edu.au/news/84.html?newscategoryid=1&newsstoryid=14626

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори