Пробив в превенцията и потенциално ново лечение на загубата на слуха


В ново изследване учени откриха молекулярния механизъм, който стои зад предизвиканата от шума загуба на слуха и доказаха, че той може да бъде смекчен с помощта на медикаменти. Изследването разкрива, че предизвиканата от шума загуба на слуха се дължи на клетъчно увреждане във вътрешното ухо, свързано с излишък на свободно движещ се цинк — минерал, който е жизненоважен за правилното функциониране на клетките и слуха.

Експериментите, проведени върху мишки и изолирани клетки на вътрешното ухо, показват, че излагането на силен шум води до значително освобождаване на цинк. Това рязко повишаване, случващо се часове след излагането на силен шум, води до клетъчно увреждане и нарушава нормалната комуникация между клетките.

Изследването представя и потенциално решение на този проблем. Мишките, третирани с бавно освобождаващо се в организма съединение, което улавя излишния свободен цинк, са по-малко податливи на загуба на слуха и са защитени от предизвиканите от шума увреждания. Това предполага, че лекарствата, действащи като молекулярни „гъби“, които абсорбират излишния цинк, биха могли да помогнат за възстановяване на загубения слух или, ако се прилагат преди очакваното излагане на силен шум, биха могли да предпазят от загуба на слуха.

В момента изследователите разработват лечение въз основа на тези открития. Лечението ще бъде подложено на предклинични изследвания за безопасност с цел да бъде достъпно като лесен вариант за защита от загуба на слуха.


Източник: University of Pittsburgh

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори