Учени постигнаха криогенни температури, използвайки лазер


В представите ни лазерите обикновено пораждат асоциации, свързани с концентрирана светлина и горещина, способни да нагреят, запалят, разтопят или направо изпарят даден обект. Но учени от Университета на Ню Мексико в САЩ им намериха съвсем противоположно предназначение. С помощта на лазери те постигат изключително ниски температури!

Използваната от учените техника се нарича оптично замразяване. При нея светлината, излъчвана от лазера се използва за охлаждането на специален вид синтетичен кристал, съдържащ елемента Итербий, който от своя страна се свързва към системата, която има нужда от охлаждане. По този начин са постигнати ниски температури от порядъка на -182ºC.

Забележителното на това постижение е, че за първи път се постигат толкова ниски температури, без да се използват каквито и да било движещи се части. Във всички други охлаждащи системи има движещи се части – обикновено това е даден вид охлаждаща течност. Движещите се части обаче винаги генерират известно количество вибрации, което в някои особено прецизни системи може да представлява проблем.

Създаването на охлаждаща система, която не генерира никакви вибрации може да намери приложение например при системи за ранна диагностика на рак на кожата, които използват специални инфрачервени камери.


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори