Комплект за домашно… генно редактиране!?!


През 2012 се появи нова техника за промяна на гените, наречена CRISPR. Тя се базира на факта, че някои бактерии притежават своеобразен механизъм, чрез който могат „в движение“ да си изработват имунитет срещу досега непознати за тях заболявания. Учените откриха, че могат да използват тези бактерии, за да откриват и унищожават чужда за организма ДНК. Това става чрез използването на специален белтък, наречен Cas9. По този начин директно могат да се внасят промени в генома на живи организми, като части от него се премахват, пренареждат или добавят.

CRISPR се радва на растяща популярност, заради високата степен на прецизност и ефективността си. И е на път да промени света, даващ възможност на почти всеки с необходимите познания бързо, лесно, за малко пари да пренарежда и променя гените на живи организми. Дори в домашни условия! Буквално – учен от NASA обяви намерението си да пусне за продажба готови комплекти за генно редактиране.

https://youtu.be/TWthRz-0T18

Josiah Zayner, работещ в Лабораторията по синтетична биология към NASA e в процес на събиране на средства за пускането на 2 различни комплекта с всички необходими инструменти зa извършването на генно редактиране от учени-любители.

home-crispr-genome-editing-kit-4

Първият комплект ще струва $130 и ще позволи на любопитните домашни изследователи да пренаредят гените на щам бактерии така, че те да са способни да оцеляват чрез приемането на храна, която иначе не могат да обработват. За сумата от $160, получавате възможността да редактирате специфичен ген на маята, за да й придадете червен пигмент.

Кой би помислил – генно редактиране в домашни условия!!! Какви ли нови открития ни чакат, дошли от търсещия ум на смели изследователи…

Източник и снимки:  https://www.indiegogo.com/projects/diy-crispr-genome-engineering-kits-from-the-odin#/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори