Как стресът се отразява върху мозъка


Честото излагане на стрес може да окаже забележимо въздействие върху физическото и умственото здраве на човек. Но какво е точното му отражение върху мозъка? Едно ново изследване на Харвардското медицинско училище дава по-пълен отговор на този въпрос.

Отдавна е известно, че стресът, особено когато е хроничен, има сериозно отражение върху умовете и телата ни.

Хроничният стрес води до постоянно чувство на умора, намален апетит, понижено либидо, нарушен сън, стомашно-чревни проблеми и дори повишен риск от хронични заболявания. Но нови данни сочат, че той има и отчетливо въздействие от психологическо и познавателно естество.

В рамките на изследването, което е дългогодишно, са обхванати участници на средна възраст от 49 години. В началото всеки участник е преминал през психологически тест, направена е оценка на умствените му възможности и е дал кръвна проба. Последната е била важна за учените, за да измерят нивата на хормона кортизол, за който се знае, че се освобождава в тялото при стресови ситуации.

След 8 години участниците са преминали през същите тестове, след което учените са съставили картина, като са отчели и елиминирали влиянието на фактори, като възраст, пол, тютюнопушене и индекс на телесната маса.

Получените резултати недвусмислено показват едно: хората с високи нива на кортизол имат забележимо по-лоша памет и познавателни способности от тези с нормални и ниски нива на хормона.

Също така, 2018 души от тестовата група са подложени на ядрено-магнитено резонансно сканиране, за да се измери обема на мозъка им. Резултатите от това сканиране са показали, че хората с високи нива кортизол като цяло имат по-малък обем на мозъка, спрямо останалите хора.

Макар да са необходими още много изследвания, за да се разбере напълно как стресовите ситуации, особено честото подлагане на такива, дават отражение върху здравето ни, ясно е едно – определено е по-добре да го избягваме! За това няма общовалидна „рецепта“, но някои методи със сигурност действат: достатъчно сън, редовна физическа активност, различни техники за отпускане.


Източник: American Academy of Neurology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори