Какво ще бъде днес времето… на Марс!


Искате доказателство, че човечеството уверено върви напред на прага на второто десетилетие на 21-ви век? Какво ще кажете за възможността да имате ежедневна информация за времето… на Марс? Защото това е не само възможно, но вече е и факт!

В краят на миналата година на Марс успешно се приземи апарата Insight. Основната му цел е да се проучи вътрешността на Марс чрез сондиране, достигащо почти 5 метра в дълбочина. Но това не е единственото оборудване на Insight. Апаратът разполага с богат набор от инструменти и сензори с чиято помощ се събират разнообразни данни, сред които температура на въздуха, скорост на вятъра и атмосферно налягане. Или с други думи – всичко необходимо за получаване на една доста добра представа за текущите метеорологични условия на Червената планета.

Именно заради това от NASA започнаха да публикуват ежедневна информация за времето на Марс, която е почти в реално време на адрес: https://mars.nasa.gov/insight/weather/. На страницата вече има информация за седмица назад. И поне докато мисията Insight е активна, тази информация няма да секне.

Ежедневни данни за времето на Марс, достъпни в браузъра – кой би повярвал, че ще има такова нещо преди време…


Източник и снимка: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори