ИИ управлява десетки роботи


Компанията 1Х, занимаваща се с роботика, публикува в YouTube прелюбопитна демонстрация как нейните андроиди EVE са способни да работят заедно и да извършват разнообразни ежедневни и офис задачи, подхранвани от система с елементи на изкуствен интелект. Вижте необичайната демонстрация, в която десетки роботи тихо са заети със своите си задачи…

Поведението на всеки един робот в горното видео се управлява от една-единствена невронна мрежа, на база визуална обратна връзка. Невронната мрежа консумира изображения и излъчва действия за управление на задвижването, ръцете, торса и главата. Компанията твърди, че видеото „не съдържа телеоперация, компютърна графика, съкращения, ускоряване на видеото, възпроизвеждане на скриптирана траектория. Всичко се контролира чрез невронни мрежи, всичко е автономно, всичко е с 1Х скорост„.

Видеото демонстрира способността на роботите да научават нови неща автономно, само чрез наблюдение.

За да създаде моделите за машинно обучение, екип от специалисти от компанията е използвал набор от данни, събрани от 30 робота. С тези данни е обучен „базов модел“, с помощта на който са обхванати разнообразни действия — от почистване и подреждане на домове до вдигане на предмети и социално взаимодействие с хора и други роботи. След това този модел е допълнително оптимизиран, като е разделен на различни набори от способности (напр. модел за обща манипулация с врати и друг за складови задачи). По този начин станало възможно само за няколко минути роботите да научат нови умения, като за целта е достатъчна единствено мощта на настолен графичен процесор.


Източник и снимка:

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори