Използването на социалните медии като основен информационен ресурс прави хората по-податливи на дезинформация относно COVID-19


Колкото повече хората използват социалните медии като свой основен източник на информация, в толкова по-голяма степен е вероятно те да са по-податливи на дезинформация и конспиративни теории относно пандемията от COVID-19, сочи ново изследване, проведено от учени от Държавния университет на Вашингтон.

Изследването е обхванало малко над 3000 участника от САЩ. Всички те са попълнили въпросници, в които е трябвало да отговорят на това дали вярват че COVID-19 е изкуствено разработен в лаборатория и дали считат, че вече има създадена ваксина (проучването е проведено в началото на миналата година, когато такава нямаше). Допълнително от това всеки участник е трябвало да посочи до каква степен разчита на социалните медии като източник на информация.

Сравняването на отговорите на горните въпроси недвусмислено сочи, че хората, разчитащи на непроверена информация от социалните медии в много по-голяма степен са склонни да приемат и да вярват в дезинформацията и в различни конспиративни теории. Плувайки в морето от непроверени „факти“, публикувани в различните социални медии, те избирателно придават важност на онези, съвпадащи с техните възгледи.

Сред факторите, които могат да противодействат подобна заблуда, са възможността да провеждане и участие в дискусии с хора с разнообразни възгледи, приемането и уповаването на научните достижения, както и извършването на проверка на фактите.


Източник: Telematics and Informatics

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори