Учени са на път да създадат първата изкуствена утроба


Испански учени обявиха за работата по проект  за създаването на изкуствена утроба за недоносени бебета. Чрез експерименти с животни, при които зародишите са били поддържани живи в продължение на 12 дни, екипът е разработил прототип на изкуствена плацента. Тя е изработена от биосъвместим материал и осигурява защитна среда за развитието на белите дробове, червата и мозъка на плода.

Недоносените бебета, родени преди шестия месец на бременността, са изложени на висок риск от смърт или увреждане. По данни на Световната здравна организация през 2019 г. в света са умрели около 900 000 такива бебета.

Целта на учените е да разработят система, която имитира условията в естествената утроба, позволявайки на плода да диша и да получава храна през пъпната връв. Изкуствената утроба трябва да осигури постоянна температура и изпълнена с течност среда, подобна на тази в майчината утроба. Създавайки алтернативна среда за поддържане на живота, изследователите се надяват да подобрят преживяемостта и дългосрочните перспективи за здравето на изключително недоносените бебета.

Въпреки че проектът е показал обещаващи резултати при изследванията върху животни, се планират допълнителни предклинични изследвания върху прасета, преди през следващите години да бъде предложено клинично изпитване върху хора.

Този напредък представлява значителна крачка напред в грижата за новородените и дава надежда за подобряване на резултатите при изключително недоносените бебета.


Източник и снимка: Reuters

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори