Изкуствена кожа изпраща сигнали за допир директно в мозъка


Инженери от Станфорд създадоха синтетична пластмасова „кожа“, способна да усети колко силен е натиска върху нея и да изпрати сигнал директно до жива мозъчна клетка.

Успехът е плод на над 10-годишни усилия да бъде създаден материал, който подобно на истинската кожа да може да се огъва и самолекува, както и да разполага със сензорна мрежа, улавяща и изпращаща до мозъка усещания за допир, температура и болка. Крайната цел е да се създаде бионична ръка, която да бъде покрита със синтетичната кожа и по този начин да се възстановят не само моторните но и  сензорните способности на хората, загубили истинската си ръка.

4-stanfordengi

Кожата е изградена от двуслойна пластмасова конструкция. Горният слой създава сензорен механизъм, а долния пренася и преобразува електрическите сигнали в биохимични, като по този начин  те могат да бъдат разбрани от нервните клетки в мозъка. Постигната чувствителност на допир на синтетичната кожа е сравнима с тази на истинската такава.

1-artificialsk

Кожата е все още в процес на разработка и учените заявяват, че имат още доста работа по посока усъвършенстването ѝ, но са категорични, че пътя за развитие е ясен и напредък ще бъде постигнат. Успешното разработване на тази кожа и комбинирането ѝ с някои от сложните протези, които вече съществуват, могат да подобрят живот на много хора.

Източник: http://phys.org/news/2015-10-artificial-skin-pressure-sensation-brain.html

Снимки: Bao Lab

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори