За втори път засякоха гравитационни вълни!


Учени от Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO), в САЩ, за втори пъти обявиха засичането на гравитационни вълни, чието първо потвърждаване само преди няколко месеца бе определено като едно от най-големите открития във физиката.

Преди 100 години Айнщайн  в своята „Теория на относителността“за първи път допуска, че високоенергийните космически събития, като избухващи звезди, превръщащи се в свръхнови, сблъсък между много масивни звезди и други подобни, ще предизвикат вълнение в самата тъкан на време-пространството на Вселената. Разпространявайки се все по-надалеч и надалеч тези гравитационни вълни ще предизвикват микроскопични колебания в самите атоми, изграждащи познатата ни материя.

Както първото, така и второто засичане е направено благодарение на космическия танц на двойка черни дупки. В конкретния случай двете черни дупки, поели по пътя на сливането си, са с 8 и 14 слънчеви маси. След сливането, новополучената черна дупка е с 21 слънчеви маси. Останалата 1 слънчева маса е излъчена под формата на гравитационна енергия, която е засечена от невероятно чувствителните инструменти в LIGO.

Преди откриването на гравитационните вълни,  цялото ни знание за космоса се основаваше единствено на наблюдение чрез електромагнитни вълни – радио вълни, видима и инфрачервена светлина, гама и рентгенови лъчи. Всички те обаче при пътуването си до нас, са подложени на промени от външната среда. А някои космически обекти, като черните дупки например, почти не излъчват никакви лъчи, което прави наблюдението им трудно или невъзможно. Гравитационните вълни обаче нямат тези недостатъци, което ще позволи на учените да изградят много по-пълен образ на Вселената.


Източник: http://physics.aps.org/

Снимки: T. Pyle/LIGO

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори