СЗО: „Наднорменото тегло в Европа достигна епидемични нива“


Нов публикуван доклад Световната здравна организация (СЗО) алармира, че нивата на наднорменото тегло и на затлъстяването в Европа вече са епидемични и призова за бързи промени в политиката, за да се спре и обърне тази опасна тенденция.

Според данните от доклада за последните 50 години процента на затлъстяване в ЕС е нараснал чувствително и е свързан с редица ракови и сърдечносъдови заболявания. Поне 13 вида рак са пряко свързани със затлъстяването, от което на година вече възникнат вероятно по около 200 000 нови случая. Счита се, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за повече от 1,2 милиона смъртни случая годишно, което представлява над 13% от смъртните случаи в региона.

Последните подробни данни са от 2016 г. и показват, че почти 60% от възрастните и почти 30% децата в Европа, са с наднормено тегло. Процентът расте през изминалите няколко години. През 1975 г. този процент е бил 40% при възрастните.

Учените посочват, че причините за затлъстяването не се свеждат само до обичайните виновници в лицето на нездравословната храна и липсата на физическа активност. Сред останалите причини се посочват и фактори, като маркетингът на нездравословни игри; пандемията от Covid-19, довела до още по уседнал начин на живот; онлайн игрите – особено сред децата.

СЗО призова за промени в политиките за предотвратяване на затлъстяването и насърчаване на здравословния начин на живот, като например облагане с данък на сладките напитки и субсидиране на здравословните храни, като същевременно се ограничи предлагането на нездравословни храни на децата; подобряване на достъпа до услуги за справяне със затлъстяването и наднорменото тегло и др.


Източник: WHO

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори