Засякоха гравитационни вълни от сливащи се неутронни звезди


Астрономи, работещи в Лазерната интерферометрова гравитационно-вълнова обсерватория (ЛИГО), обявиха че са засекли гравитационни вълни, породени от сливането на две неутрони звезди – свръхмасивни звезди в края на жизнения си цикъл.

Гравитационните вълни са описани за първи път от Айнщайн в неговата „Теория на относителността“, като вълнение в самата тъкан на време-пространството, предизвикано от високоенергийни космически събития – избухващи звезди, превръщащи се в свръхнови, сблъсък между много масивни звезди и др. Разпространявайки се все по-надалеч и надалеч тези гравитационни вълни предизвикват микроскопични колебания в самите атоми, изграждащи познатата ни материя.

Съществуването на гравитационните вълни беше потвърдено за първи път едва през 2016 г. и оттогава има едва няколко засичания, редом с настоящото. Трудностите, свързани със засичането им се коренят във факта, че колебанията са наистина микроскопични и изискват невероятно чувствителен инструментариум, с които учените разполагат едва отскоро.

В конкретния случай астрономите са наблюдавали сблъсъка на две неутронни звезди – събитие, известно като килонова. Килоновите са 1000 пъти по-ярки от нормалните нови и създават огромни количества тежки елементи, сред които злато и платина.

Учените са на мнение, че двете сливащи се неутронни звезди, ще доведат до раждането на черна дупка – обект с такава плътност и гравитационно привличане, че дори светлината не може да избяга от него.


Източник: www.astronomy.com

Снимка: NASA/Swift/Dana Berry

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори