Залезът на динозаврите е уловен в удивителни новооткрити вкаменелости


Нови разкопки в Северна Дакота, САЩ, показват застинал във времето миг от катаклизма, заличил динозаврите от лицето на Земята – сблъсъка с 12-километров космически обект.

Находките съдържат вкаменелости на риба и дървета, покрити с каменисти, стъклоподобни частици, паднали от небето. Има свидетелства и за това, че районът е бил наводнен – последствие от огромното вълнение, предизвикано от удара на обекта с океана.

Според специалистите, открили находището, то е удивително с това, че показва състоянието на планетата ни може би само десетки минути след колосалния сблъсък.

Особените частици, с които обилно са покрити находките са остатък от разтопените и изпарени в небето милиарди тонове скали в мястото на удара. Учените са ги датирали на около 65,76 милиона години – възраст, много точно съвпадаща с времето на катаклизма. Освен това е потвърден и произходът им – Мексиканския залив – точното място на сблъсъка.

Открития като това ни дават възможност да научим повече за един от ключовите моменти в историята на Земята. Момент, на който най-вероятно дължим възможността бозайниците, в това число и ние, да получат шанс да господстват над Земята.


Източник: Proceedings of the National Academy of Sciences

Снимки: Robert DePalma

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори