Дъжд… от диаманти


В лабораторен експеримент, целящ да пресъздаде условията дълбоко под повърхността на външните ледени планети на Слънчевата система, като Уран и Нептун, учени за първи път наблюдаваха как в условията на изключително високо налягане се получава „дъжд“ от диаманти.

От отдавна учените имат хипотеза, че при изключително високото налягане в недрата на тези ледени светове (на 8000 км под повърхността), въглерода ще се свързва в диаманти.

Сега, с помощта са специално лабораторно оборудване, включващо много мощен лазер, те са успели да пресъздадат част от тези условия в микроскопичен мащаб, въздействайки върху пластмаса и да проверят хипотезата си.

Наблюденията им са показали, че в условията на много високо налягане почти всеки атом въглерод от изходния материал е бил включен в малки, подобни на диамант структури, с големина от едва няколко нанометра. В недрата на планетите тези диаманти са много, много по-големи, вероятно достигащи до милиони карати тегло. Учените допускат, че е възможно за дълги периоди от време диамантите да потънат до самите ядра на ледените планети, където да образуват твърда обвивка около тях.

Дъжд от диаманти, дълбоко под повърхността на замръзнали планети – само космосът може да бъде толкова удивителен!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори