Дрехите на утрешния ден – биоразградими и отгледани от живи организми


В съвременният свят всичко е на бързи обороти, включително и модните тенденции. Това означава, че всяка година огромен брой дрехи стават нежелани, ненужни… и често се озовават на боклука. Отделно от това самото производство на тъканите за тях е свързано с изразходването на големи количества енергия, а по отношение на замърсяването на околната среда – и със замърсяване на водите с немалко химикали.

Но постепенно в различни части на света се появяват иноватори, които се опитват да променят това, като черпят вдъхновение от природата и използват живи организми за производство на текстил.

Понастоящем огромна част от дрехите са от текстил, създаден от пластмасови акрилни, найлонови или полиестерни нишки. Тъй като тези материали са химически произведени, те не се разграждат в природата. Но изследователи считат, че дрехите на утрешния ден спокойно биха могли да бъдат от тъкани, произведени от живи бактерии, водорасли, дрожди, клетки от животински произход или гъби. Дрехите, изтъкани от тях, ще се разпаднат до неотровни вещества, когато дрехите евентуално се озоват на боклука.

Използването на живи организми за производство на текстил има още едно предимство – организмите могат да заемат предварително обособени форми, в които да произведат точното количество текстил, без да има излишъци.

Не на последно място – при биологичното производство на текстил може най-малкото частично да се избегне използването на куп химикали, с които се оцветява традиционния текстил. За целта просто трябва да се използват например бактерии имат определен цвят.

Коприна, изложена на въздействието на бактерията S. Coelicolor в продължение на 34 дни.

Сред учебните заведения и компаниите, експериментиращи с иновативните биоразградими тъкани са Модния технологичен институт в Ню Йорк  (използват водорасли), Algiknit (използват водорасли), TextileLab Amsterdam (използват бактерии), Kukka (използват бактерии) и др.


Източник: Scientific American

Снимка: Laura Luchtman & Ilfa Siebenhaar; IMMATTERS Studio

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори