Космическият телескоп Джеймс Уеб пристигна на местоназначението си


На 24 януари 2022 г., в 21:00 ч. наше време космическият телескоп Джеймс Уеб пристигна на местоназначението си, след 29-дневно пътуване. Отдалечен на около милион и половина километра от планетата ни, той се готви да започне мисията си. Следващите около 3 месеца учените ще трябва да се въоръжат с търпение, тъй като толкова време ще е необходимо за прецизната настройка на 18-те огледала на телескопа, които в съвкупността си образуват едно голямо 6,5-метрово огледало.

Орбитата на телескопа ще му позволи да има широк поглед към дълбокото космическо пространство, като същевременно винаги се пада откъм сянката на Земята, скрит от светлинното (и топлинно) излъчване на Слънцето.

С помощта на 4 специализирани инструмента новото космическо око на Земята ще търси остатъчна светлина от най-древните звезди и галактики, образували се скоро след Големия взрив. С негова помощ ще може да се изучи в много повече детайли образуването и развитието на галактики, звезди и отделни планети. Той ще има и способността да наблюдава атмосферата на извънслънчеви планети — нещо, което ще ни даде далеч повече информация за тези светове, намиращи се далеч отвъд пределите на Слънчевата система.

Телескопът е един от най-амбициозните и сложни научни проекти, осъществявани досега. 25 години бяха нужни за окончателното му създаване, което струваше около 10 милиарда долара.


Източник: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори