Гъвкав безжичен сензор позволява наблюдение при лечение на мозъчни аневризми


Аневризма е разширяването на кръвоносен съд, като резултат от слабост в съдовата стена. Разкъсаната аневризма може да доведе до сериозни, а нерядко и до фатални усложнения, особено когато е в артериите на главния мозък. При хората, които са претърпели оперативна намеса за лечение на аневризми  много важна част е  постоянното наблюдение на състоянието им след операцията. И именно тук идва новата разработка на учени от Университета Емори, САЩ – миниатюрен безжичен сензор, който може да бъде имплантиран в тялото.

Сензорът работи, като се прикрепя директно върху стент – тръбоподобна саморазгъваща се мрежичка, имплантирана в кръвоносен съд, с цел контролиране на кръвния поток -, откъдето безжично и без нужда от захранване може да изпраща информация към външно устройство, разположено в непосредствена близост. Той също така е гъвкав, което позволява да бъде разположен максимално добре върху стента, предназначен за имплантиране.

При изработката на сензора е използвана технология на аерозолен струен 3D печат, с помощта на която върху полиимид (вид полимерен материал), е разположена тънка електропроводима сребърна нишка. Технологията на производство е относително евтина и в същото време позволява бързото създаване на по-голям брой сензори.

Бъдещото усъвършенстване на тази технология и въвеждането ѝ в употреба в медицината, може осезателно да увеличи възможностите и качеството на лечение на аневризмите.


Източник и снимки: GeorgiaTech

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори