Германски съд разпореди на скептик относно причината за възникване на дребната шарка, да плати 100 000 евро


Stefan Lanka е биолог, който има странно мнение относно природата и причината за възникване на дребната шарка. Той е твърдо убеден, че заболяването не се причинява от вирус, а има психосоматична основа – причинява се при голям стрес. Мнението му е толкова твърдо, че преди няколко години той обява залог на Интернет страницата – който му докаже, че дребната шарка е инфекциозно вирусно заболяване, ще получи награда от 100 000 евро.

Германският лекар David Barden решава да приеме предизвикателството и предоставя внимателно събрани доказателства, позовавайки се на множеството научни трудове, посветени на заболяването. Stefan Lanka обаче отхвърля доказателствата, в очевиден опит да избегне плащането на такава немалка сума. Сега обаче може би няма да има избор, след като спорът между двамата бе отнесен до съда.

Съдът в германския град Равенсбург, където е било заведено делото, постанови, че доказателствата са убедителни и достатъчни и Stefan Lanka ще трябва да плати обещаната награда. Въпреки че той се готви да обжалва…, шансовете определено не са негова страна.

Дребната шарка (морбили), добре изучено детско инфекциозно вирусно заболяване. След като през втората половина на 20 век е въведена ваксинация против заболяването, високата детска смъртност в световен мащаб спада осезаемо. Плановете на Световната здравна организация, са към  2020 болестта да бъде премахната в световен мащаб. Тази цел се затруднява единствено от факта, че ваксините в някои страни не са със задължителен статут, което естествено рязко повишава риска от избухване на огнища от дребна шарка.

Източник: http://www.bbc.com/news/world-europe-31864218

Снимка: АР

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори