Германия наложи пълна забрана върху фракинга


Германските законодатели одобриха мярка, с която на практика поставят пълна забрана върху добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване или т. нар. фракинг. Новата мярка е резултат на години борба на отделни хора, организации и институции, които бяха против този предимно нерегулиран начин за добив на газ, който носи със себе си сериозни здравни рискове за хората и висок риск от силно замърсяване на околната среда.

Според приетия закон фракинг ще бъде допустим само в редки случаи и то в рамките на научни изследвания или други некомерсиални проекти.

Все пак, новата мярка не удовлетворява напълно поддръжниците на забраната на фракинга. Тяхното основно притеснение е, че в нея е упоменато, че ново разглеждане на възможността за извършване на фракинг може да се направи след 5 години. Опасението им е, че след като този срок изтече, ще може да се осигури нова „вратичка“, чрез която тази деструктивна практика за добив на изкопаеми горива отново да дойде на дневен ред в страната. Да не надяваме, че тези опасения ще се окажат неоправдани…


Източник: http://phys.org

Снимка: Joshua Doubek

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори