Япония успешно приземи първите всъдеходи на астероид!


На 22 септември Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) сътвори история, като направи първото успешно приземяване не на един, а на два всъдехода върху повърхността на астероид!

Историческото постижение част от проекта Hayabusa-2, при който космически апарат със същото име трябваше да занесе два спускаеми апарата до астероид, да ги достави на повърхността му, където те да положат началото на изследването в условия на микрогравитация. Това съвсем не е лесна задача – избрания астероид, наречен Ryugu, е с големина от около километър и е отдалечен от нас на около 280 милиона километра!

Всеки един от двата всъдехода (носещи имена Rover-1А и Rover-1B), е с тегло от около 1 килограм и с форма, наподобяваща барабан. Те се придвижват по повърхността като подскачат, благодарение на въртящ момент, генериран от въртящи се вътрешни компоненти.

Но стига толкова сухи данни! Просто вижте тези снимки и нито за миг не забравяйте, че показват малък свят на стотици милиони километри от нас, а ние ги гледаме благодарение на мощта на науката!

Динамична снимка, уловена от всъдехода Rover-1A при един от подскоците му на астероида. В лявата половина на снимката се вижда част от астероида, а яркото бяло петно в горната дясна част е Слънцето.

Снимка, направена от всъдехода Rover-1B, скоро след отделянето му от космическия апарат. Повърхността на Ryugu се вижда в долната дясна част, а цветната „мъгла“ в горната лява е отражението на слънчевата светлина.

Космическо „селфи“ – снимка на сянката на космическия апарат Hayabusa-2, направена на около 135 метра над повърхността на астероида.


Източник и снимки: JAXA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори