Впечатляващи нови снимки от китайската мисия на Марс


На 14 май Китай си осигури заслужено място в космическата история, като успешно достави на повърхността на Марс спускаем апарат и всъдеход. В първите дни след успешното кацане информацията беше сравнително оскъдна, но сега вече започнаха да пристигат и снимки, и част от тях са, меко казано, впечатляващи!

Една от най-хубавите снимки от китайската мисия е тази на двата апарата –  всъдехода Zhurong и спускаемия апарат Tianwen 1 –, заснета от безжична камера, поставена от всъдехода на около 10 метра от тях.

На друга пък може да се види само Tianwen 1, погледнат през „очите“ на всъдехода.

Zhurong засне и панорамна снимка на обширната равнинна област, където ще прекара поне 90 дни в картографиране и различни изследвания на околната среда. На нея са видими и част от слънчевите панели на робота, които ще осигуряват така нужната му енергия за да се придвижва и използва инструментите си.

Двата апарата, редом с орбитален апарат, ще проведат множество изследвания на Марс, сред които и такива, специално насочени към откриването на доказателства за минал или настоящ живот на Червената планета.


Източник и снимки: CNSA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори