Първи клинични изпитания на ваксина срещу основния причинител на множествена склероза


Компанията Moderna обяви, че пристъпва към ранни клинични опити с нова иРНК-ваксина срещу вируса на Епщайн-Бар (ЕБВ) — често срещан патоген, който според множество проучвания през последните години стои в основата на развитието на множествена склероза (МС).

В рамките на тестовете първоначално ще вземат участие около 270 души (първите вече са получили началната си доза), при което ще се направи оценка на безопасността и дозировката на ваксината.

Макар ЕБВ да не е единствената причина за МС, изследванията сочат, че вероятността от развиване на болестта се увеличава 32 пъти след инфекция с него. В същото време, инфекцията с други вируси не изглежда да има подобен ефект. Най-подробни данни за това идват от изследване, проведено от учени от Харвардския университет, при което са обработени данните на 10 милиона души.

Около 95% от възрастното население в даден момент се заразява с ЕБВ. За преобладаващата част от тях това няма никакви последици, но за около 2,8 милиона души в световен мащаб това понастоящем е довело до развиването на МС.

Ако се окаже успешна, ваксината, създадена по същата технология на иРНК-ваксината срещу COVID-19 на компанията, може да стане първата на пазара срещу ЕБВ и реално да предотврати немалко нови случаи на множествена склероза.


Източник: Longitudinal analysis reveals high prevalence of Epstein-Barr virus associated with multiple sclerosis; Kjetil Bjornevik, Marianna Cortese, Brian C. Healy, Jens KuhleMichael, J. Mina, Yumei Leng, Stephen J. Elledge, David W. Niebuhr; Science; 13 Jan 2022; DOI: 10.1126/science.abj8222

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори