В Европа се увеличават случаите на дребна шарка


Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че в Европа случаите на дребна шарка достигат опасно увеличение, заради ниската степен на имунизация.

По данни на организацията, през 2017 г. 15 европейски страни са съобщили за големи огнища на болестта. Общият брой на новите случаи на дребна шарка само за последната година е 21 315, което е четирикратно повече от случаите за 2016 г.! Тези случаи са довели до смъртта на 35 души.

Специалистите от СЗО сочат, че причината за появата на нови случаи от почти напълно заличената болест, е спада в степента на имунизация…, който от своя страна се дължи в немалка степен в набирането на популярност на т.нар.  „анти-вакс“ движение, обявяващо се против задължителните ваксинации.

Анти-ваксерите обикновено шумно изразяват крайната си позиция срещу ваксинирането, в чиято основа лежат схващанията, че ваксините разболяват хората (твърдение, непочиващо на научна основа) или че ваксинирането нарушава граждански, или религиозни свободи.

Реалността е, обаче, че за да може заразно и предотвратимо заболяване, като дребната шарка, да изчезне, обществото трябва да има т. нар. „стаден имунитет“. Единственият начин това да бъде постигнато, е чрез прилагането на масови ваксинации. За надежден стаден имунитет обикновено се говори тогава, когато поне 95% от населението е имунизирано. Спадането на това ниво винаги води след себе си появата на отдавна забравени, но често ужасни болести.

Дребната шарка е остро инфекциозно заболяване. Преди въвеждането на ваксината против дребна шарка през 1963 г., всяка година в световен мащаб са умирали над 2.6 милиона души, а на всеки 2-3 години е имало бум на болестта.


Източник: www.euro.who.int

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори