Британка прогледна отново благодарение на бионично око


49-годишната Rhian Lewis върна част от зрението си чрез използване на бионично око.

Сляпата жена, родом от Кардиф страда от наследствено заболяване, наречено пигментен ретинит.  Понастоящем то е нелечимо и когато се прояви  в детска възраст, често  довежда до ослепяване. В случаят с Rhian Lewis, болестта я е лишила напълно от зрение с дясното и почти напълно с лявото око.

За да ѝ помогнат поне отчасти, лекари от Оксфордската болница John Radcliffe извършиха операция през юни 2015. Те поставиха специален очен имплант в дъното на дясното ѝ око. Чипът разполага с 1500 сензора, способни да улавят светлината. Контролът на този имплант става посредством магнитна намотка имплантирана зад ухото ѝ, която тя носи подобно на слухов апарат. Имплантът е дело на германска компания и вече е използван в Германия.

При първоначалното използване на бионичното око, човек не възприема нищо друго освен отделни светлинни проблясъци. Това е нормално, тъй като на мозъка му трябват поне няколко седмици, за да се научи да интерпретира получените сигнали и да ги разпознава като форми и обекти.

Сега, около половин година по-късно Rhian Lewis вече е в състояние отново да види и да разпознава големи обекти и цвета им, като например автомобил на улицата, а също да види текущия час на голям часовник – нещо, от което е била лишена през последните 6 години.

Източник: http://www.theweek.co.uk/68221/bionic-eye-restores-sight-for-uk-woman-in-pioneering-op

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори