Белите мечки вероятно няма да преживеят 21-ви век


Ако глобалното затопляне продължава с днешните темпове, арктическите региони ще стават все по-топли и по-топли. Това ще доведе до засилено топене до хилядолетните ледове и до жестоко свиване на естествения хабитат на белите мечки.

Polar Bear (Sow), Near Kaktovik, Barter Island, Alaska

Картината, която скорошно проучване на учени от САЩ рисува, е нерадостна. Заради изчезването на ледовете, за мечките става все по-трудно да улавят основния си източник на храна – тюлените. Поради това те в нарастваща степен са принудени да допълват храната си със сухоземна храна като диви плодове, яйца и птици.  Това обаче представлява сериозен проблем, защото сухоземната храна просто не може да осигури необходимата за тези огромни животни енергия. И ако сухоземната храна се превърне в основен източник на храна, белите мечки… просто постепенно ще измрат от глад.

Прогнозите на учените показват, че до около 2050 година 2/3 от популацията на бели мечки ще е изчезнала. А до края на века вероятно в природата няма да има нито една.

Нови измервания показват плашещи данни. За последната зима арктическия лед е достигнал най-ниската си граница на разпространение – 1.10 милиона кв. км. За сравнение, през периода 1981-2010 средната площ покрита с лед, е била 15.6 милиона кв. км.! Дебелината му също е намаляла с 85% за периода 1975-2012.

С показването на тъмна вода, привличаща слънчевите лъчи, се очаква темповете на топене да се ускоряват през идните години. Предвижданията на учените сочат, че вероятно до 2050 три месеца в годината изобщо няма да има арктически лед – истинска катастрофа за популацията на бели мечки.

Глобалното затопляне е факт и благодарение на безотговорното поведение на цивилизацията ни, бъдещето пред нас ще е осеяно с множество сериозни екологични проблеми, които можем само да се надяваме, че ще бъдат решени по някакъв начин…

Източник: http://www.futuretimeline.net/blog/2015/04/3.htm

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори