СЗО съветва да не се използват заместители на захарта за контрол на теглото и превенция на заболявания


Световната здравна организация (СЗО) издаде нови насоки, според които използването на заместители на захарта за контрол на теглото или за намаляване на риска от незаразни болести не е препоръчително. Ръководството се основава на систематичен преглед на наличните данни от 280 различни изследвания, данните от които ясно показват, че дългосрочната употреба на заместители на захарта не осигурява значителна полза за намаляване на телесните мазнини нито при възрастни, нито при деца. Също така, налице са данни и за потенциални неблагоприятни ефекти, свързани с дългосрочната употреба на подобни вещества, като повишен риск от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и повишена смъртност при възрастни хора.

Насоките насърчават лицата  да проучат алтернативни начини за намаляване на приема на свободни захари, като например да консумирането на естествени захари, съдържащи се в плодовете или избирането на неподсладени храни и напитки.

Препоръката се отнася за всички лица, с изключение на тези с вече съществуващ диабет и включва всички синтетични и естествено срещащи се или модифицирани заместители, които не са класифицирани като захари в произведените храни и напитки – аспартам, цикламати, захарин, сукралоза, стевия и др.

Насоките на СЗО са част от цялостна поредица от съществуващи и предстоящи насоки, насочени към насърчаване на здравословното хранене, създаване на здравословни хранителни навици през целия живот, подобряване на качеството на храненето и намаляване на глобалното бреме на незаразните болести.


Източник: СЗО

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори