За първи път напълно автономен товарен кораб прекоси океана


Кораб, построен от Avikus – дъщерно дружество на южнокорейския конгломерат HD Hyundai – извърши първото автономно пресичане на океан с голям товарен кораб.

Корабът, наречен Prism Courage, е 122 000-тонен и се използва за превоз на втечнен природен газ. Той отплава от Фрийпорт, Тексас, на 1 май, след което премина през Панамския канал, прекоси Тихия океан и пристигна в терминал за втечнен природен газ в провинция Южен Чунчонг, Южна Корея. Пътуването продължи 33 дни, а дължината му надхвърли 10 000 километра.

Корабът разполага със система с елементи на изкуствен интелект, която е в състояние да разпознава околната среда – честота и височина на вълните, близкостоящи кораби и след това да извърши корекция в курса на движение.

Данните от пътуването показват, че благодарение на автоматизираното управление, кораба е изразходвал 7% по-малко гориво от обичайното, а емисиите му на парникови газове са били 5% по-ниски.

Avikus планира да пусне на пазара системата за управление на кораби още в рамките на тази година, след като получи необходимите за това международни разрешителни.


Източник: HD Hyundai

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори