Вече може би е ясна точната причина за мигрената


Мигрената е истинско проклятие на съвременния свят и всеки седми човек страда от нея, а болестта е третата най-разпространена в света. Досега лекарите не бяха напълно наясно какво точно причинява това хронично заболяване. Но сега може би вече имат по-голяма яснота.

Учени от Международният генетичен консорциум по главоболие публикуваха ново мащабно изследване, данните от което подсказват, че най-вероятно хроничното главоболие се дължи на сърдечно-съдови и мускулни проблеми. Или казано с други думи, то е в пряка връзка с това доколко „изправно“ е кръвообращението ни.

В изследването са взели участи около 60 000 страдащи от мигрена души и около 316 000, които нямат подобни симптоми. Получените данни от тях са добавени към по-ранни, които от своя страна са получени от генетичен анализ страдащите от заболяването. Обобщените данни показват, че между здрав и страдащ от мигрена човек има 38 малки разлики в ДНК. Всички тези разлики са свързани със съдовата и мускулната тъкан. Това е навело учените на мисълта, че вероятно мигрената е пряка последица на проблеми с кръвоснабдяването.


Източник: http://www.nature.com

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори