Япония е на път да разреши иновативно лечение на роговицата


Японски комитет даде временно разрешение за използването на препрограмирани стволови клетки, които да бъдат използвани за лечение на хора с болни или увредени роговици.

Роговицата – прозрачния слой, покриващ и предпазващ окото – съдържа стволови клетки, които я възстановяват при увреждане. Но определени заболявания и тежки травми (например такива от изгаряне) могат да ги унищожат и тежко да увредят роговицата, което до своя страна да доведе до слепота.

Понастоящем за лечение се използват роговици от починали пациенти, но има остър недостиг на тъкани. Използването на препрограмирани стволови клетки може да реши този проблем.

Лечението е разработено от екип учени от Университета в Осака. То включва използването на слоеве роговична тъкан, получена от индуцирани плурипотентни стволови клетки. Те се създават чрез препрограмиране на клетки, взети от самия пациент до състояние, близко до ембрионалното, след което се стимулират да образуват нова тъкан – в случая такава, формираща роговицата.

В рамките на лечението, което учените предлагат, върху роговиците на пациентите ще бъдат положени тънки слоеве тъкан, с дебелина от едва 0,05 милиметра. Подобни операции, извършени върху животни, са довели до спасяване и възстановяване на зрението.

Японското здравно министерство скоро ще се произнесе по това, дали този нов метод за лечение, е готов за използване върху хора. Ако отговорът  е положителен, учените планират да го приложат върху 4 души, които след това ще бъдат наблюдавани в продължение на година, за да се провери безопасността и ефикасността на лечението. Ако всичко върви по план лечението им трябва да започне преди края на юли.

Успехът на това лечение може да се окаже от огромна важност за милионите хора по света, които са засегнати от една или друга форма на роговична слепота.


Източник: Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори