Хранителна добавка ще послужи за основата на… безопасен антифриз!


Антифризът за двигателя може да идва във весели цветове и да бъде със свежа миризма, но това не променя факта, че при попадане в организма, той се превръща в опасна, потенциално смъртоносна отрова. Учените обаче са на път скоро да сложат край на това.

На специално изложение на Американската химическа общност, изследователи представиха нова формула за антифриз, при която за основа на продукта се използва популярна хранителна добавка.

Традиционният антифриз използва като основна съставка етиленгликол, най-вече заради свойството му да замръзва при много по-ниска температура от водата. Но попаднал в организма, той се разгражда до различни отровни съставки, увреждащи централната нервна система, бъбреците и сърцето. Ако човек погълне достатъчно количество от тази отрова, това може да е фатално.

Поради това учените предложиха нова формула за антифриз. Такава, при която вместо етиленгликол се използва пропиленгликол – популярна хранителна и козметична добавка, използвана за абсорбиране на излишната влага и стабилизиране на смесите.

Препарати, базирани на пропиленгликол и сега се използват за охлаждане на някои машини, например в хранителни предприятия, където използването на обикновен антифриз би било опасно за продукцията при възникнала авария.

Пропиленгликолът обаче е гъст и това го прави неподходящ за двигателите на автомобилите. За да решат този проблем, учените са разработили добавка към него, базирана на метални наночастици. С тяхна помощ веществото се разрежда в достатъчна степен и освен това чувствително се подобрява преносът на топлина. В същото време те не оказват никакво влияние на организма, при случайно поглъщане.

При лабораторни тестове новата безопасна формула на антифриза се е показала и с 60% по ефикасна при охлаждане от традиционния. Сега остава да видим кога новият антифриз ще се появи комерсиално и по-масово…

Източник: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/acs-fac021915.php

Снимка:  EvelynGiggles/Flickr

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори