Учени успешно създадоха хибрид между овца и човек


Около година, след като светът стана свидетел на първата химера между свиня и човек, учени от Станфордския университет създадоха нова, този път между овца и човек!

Процесът на създаването на подобен хибрид започва с отделянето на човешки стволови клетки. След това се отглежда животински ембрион, чиято ДНК се променя така, че да се изключи тази част, отговорна за развитието на определен орган, например черен дроб. Накрая, човешките стволови клетки биват поставени в ембриона, който бива имплантиран обратно в матката на животното. Роденото по този начин животно ще има в себе човешки вместо собствения си орган.

В своето изследване учените посочват, че само 0.01% от клетките в ембриона са били човешки. За да се формира цял орган вероятно ще е необходимо това количество да нарасне до 1%. В конкретния случай обаче ембрионите са били унищожени след 28 дни.

Подобни изследвания лесно стават обект на множество дебати – някои са твърдо за тях, докато други ги считат за неетични. Учените обаче работят върху тях, тъй като в тяхно лице виждат начин да се отглеждат човешки органи, които освен, че ще са в достатъчно количество, няма да бъдат и отхвърляни от организма на пациента, тъй като ще са създадени от собствените му клетки.


Източник: aaas.confex.com

Снимка: Juan Carlos Izpisua Belmonte

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори