Учени съобщиха за „безпрецедентен“ успех в лечението на рак


Международен екип от учени съобщи за „изключителни“ резултати, постигнати при лечението на тежки ракови заболявания, чрез използване на собствените имунни клетки на пациентите.

Резултатите са наистина невиждани досега. При проведено лечение, обхващащо десетки болни от тежка форма на остра лимфобластна левкемия пациенти, при 94% от тях симптомите на болестта изчезват напълно! При други видове рак, като Неходжкинов лимфом и хронична левкоцитна левкемия постигнатия процент е бил около 80%.

Резултатите са наистина впечатляващи, особено като се има предвид, че са постигнати при тежки форми на рак при пациенти, на които по преценка на лекарите са им оставали не повече от 2 месеца живот и всички други методи за лечение са били безуспешни.

Успешното лечение разчита на използването на Т-клетки, които са едни от имунните клетки в организма. От пациентът се вземат такива клетки и се препрограмират от учените така, че да разпознават и атакуват раковите тумори.

През изминалите години имаше и други подобни опити за лечения, но едва тепърва резултатите започват постепенно да излизат, а напредъка в тази област води постигнатия в конкретния случай успех.

Тъй като препрограмирането на клетки крие и рискове, поради експерименталната си природа, а са възможни и сериозни странични ефекти, засега това и други производни на него лечения ще бъдат прилагани при пациенти, които са безнадеждно болни и при които са опитани без успех традиционните методи за борба с болестта.

Междувременно учените ще продължат да работят по възможността да приложат това лечение и за други видове рак, както и да облекчат процеса на препрограмиране на Т-клетките. Също така, резултатите от текущото изследване ще трябва да минат още не една и две проверки, преди проведените клинични тестове да се разширят и да се включат още хора. Но при всички положения началото е повече от обещаващо!

Източник: https://aaas.confex.com/aaas/2016/webprogram/Paper16827.html

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори