Създадоха вечен носител на данни


В цифровата ера, в която живеем, проблемът с надеждното съхраняване на информацията става все по-належащ за разрешаване. Когато говорим за наистина дълги периоди за съхранение, продължаващи векове или дори хилядолетия, нито едно от текущите решения за съхранение на данни не е достатъчно издръжливо. Но сега учени от Университетът в Саутхамптън демонстрираха носител, който е на практика вечен!

Показаният от тях носител е малък стъклен диск със специална нано-структура.

16_23 UN_UDoHR.png_SIA_JPG_background_image

Стъклените мини дискове, се записват с помощта на специален лазер.

Съхранението на информацията се описва като 5D. Това е заради начина, по който се съхранява тя. При съхраняването на всеки отделен файл се използват три слоя от нано-точки в самото стъкло, като се отчита и тяхната големина и ориентация. Тези 5 характеристики се използват за да се съхрани огромно количество данни в иначе малък носител. Учените съобщават, че един такъв диск може да съдържа до 360 терабайта информация!

Друга уникална характеристика на новият носител е неговата издръжливост. При температури до 190°C дисковете имат очаквана продължителност на живота, възлизаща… на почти 14 милиарда години, което на практика ги прави вечни! Дисковете са способни да запазят целостта на данните и при температури до 1000°C, което ги прави подготвени за наистина тежки условия.

Технологията не е съвсем нова – прототипи на тези дискове бяха показани още преди няколко години. Но тогава разработката им беше все още на експериментален етап и на първия такъв диск беше записана едва 300 килобайта информация. Сега обаче учените са финализирали технологичните процеси по създаването им и новите дискове са готови да влязат в ролята си на първото наистина „вечно“ средство за съхранение на информация.

Източник: http://www.southampton.ac.uk/news/2016/02/5d-data-storage-update.page

Снимка: University of Southampton

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори