Учени създадоха синтетични клетки, способни да се делят


Екип от японски учени създаде изкуствени клетки, подобни на тези,  съществували в най-ранната история на живота на Земята.

Синтетичните протоклетки са създадени от ДНК и протеини, обвити в липиди, влизащи в ролята на своеобразна клетъчна мембрана. Те не са живи в общоприетия смисъл, но при подходящи условия, съдържащата се в тях ДНК има заложени инструкции да се репликира. Ключовият фактор за начало репликирането на ДНК е промяна на киселинността на средата, в която се намират синтетичните клетки.

За да се държат като истински клетки обаче, учените е трябвало да решат проблема как новополучените клетки ще си осигурят достатъчно храна за да могат на свой ред да започнат делене. Този проблем е решен, като в клетките е заложена инструкция след делене да се свързват с клетъчноподобни структури в близост до тях. Това им осигурява необходимите хранителни вещества и така цикъла на делене може да бъде продължен.

Учените считат, че вече са си изяснили четирите стъпки, през които са преминавали първите протоклетки, довели до появата на живота, такъв, какъвто го познаваме днес: поглъщане (комбиниране с други клетки) за осигуряване на хранителни вещества, репликиране (копиране на ДНК), зрелост (подготовка за делене) и делене.

screen_shot_2015-09-28_at_3.48.06_pm

Новото изследване хвърля по-ясна светлина върху началните условия, при които е възникнал живота. Така например промяна в киселинността на водата е лесно да бъде предизвикана от активен хидротермален комин.

Източник: http://www.popsci.com/researchers-make-artificial-cells-that-can-replicate-themselves

Снимки: Kensuke Kurihara et al, Nature Communications, 2015; Janet Iwasa, Szostak Laboratory, Harvard Medical School and Massachusetts General Hospital via National Science Foundation

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори