Учени откриха нов тип човешка мозъчна клетка


Един от най-интересните въпроси, касаещи човешкия мозък е кое е онова, което ни отличава от останалите животни. Ново изследване на учени от Института за мозъчна наука „Алън“ може да хвърли повече светлина в тази насока.

В изследването си, публикувано в Nature Neuroscience, учените описват непознат досега вид неврони, намиращи се в човешкия мозък.

Наречени „шипковидни“ неврони (поради компактния си размер и визуалната прилика с плодовете на едноименния храст), те засега  са открити само при човека и изглежда липсват в мозъците на мишки, други гризачи и различни добре познати лабораторни животни.

Засега ролята на новия вид неврони не е изяснена. Но учените вече знаят, че те спадат към т. нар. „инхибиторни неврони“  – неврони, контролиращи информационния поток в мозъка.

Фактът, че шипковидните неврони липсват при мишките и други лабораторни животни може да се окаже полезен при изясняването защо някои експериментални лечения на различни мозъчни нарушения са успешни при мишките, но не и при хората. Бъдещи изследвания ще покажат дали и други примати имат шипковидни неврони или това наистина е чисто човешка особеност в устройството на мозъка.


Източник: Allen Institute

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори