Учени успяха да обърнат менопаузата при жени и да ги направят отново фертилни


Лекари от гръцката клиника за лечение на безплодие Genesis Athens обявиха, че са успели да обърнат процеса на менопауза при жени, да върнат нормалния им менструален цикъл и да ги направят способни отново да произвеждат здрави яйцеклетки.

В медицинската практика за ускоряване лечението на увредени мускули и кости отдавна се използва богатата на тромбоцити плазма, която се получава чрез центрофугиране на кръвта на пациента и извличане на факторите на растежа. Използвайки същата техника учените съобщават, че са успели да подмладят яйчниците на жени, които вече са навлезли в менопаузата. В един от случаите те са възстановили нормалното функциониране на яйчниците на жена, която не е имала менструация от 5 години, след което са взели и оплодили успешно 2 яйцеклетки. При успешното оплождане на трета, лекарите ще пристъпят към процедура ин витро.

Учените считат, че богатата на тромбоцити плазма стимулира стволовите клетки в тялото. Досега те са приложили тази експериментална техника върху около 30 жени, на възраст между 46 и 49 години, които искат да имат деца. Според представените резултати при 2/3 от тях лекарите са успели са изолират и успешно да оплодят яйцеклетки.

Освен за жените, които искат да имат деца на по-късна възраст, новата техника може да се окаже полезна и за отлагане или избягване на хормоналните промени, отключващи менопаузата.

Понастоящем учените подготвят провеждането на изследвания в по-голям мащаб, за да могат окончателно да бъдат потвърдени досегашните им резултати.


Източник: www.newscientist.com

Снимка: Flickr/ZEISS Microscopy

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори