Учени за първи път извършиха генетична модификация на човешки ембриони


Китайски учени извършиха първата в света генетична модификация на човешки ембриони. Постижението е едновременно вълнуващо, спорно и плашещо – в зависимост от това как от каква гледна точка се разсъждава за него.

Учените са използвали метод за редактиране на генома, известен като CRISPR/Cas9. При него благодарение на молекули, използвани от бактериите при борбата им с вирусите, се осигурява възможността да се изрязват, пренареждат и заменят различни части от генома. Само на 2-3 години, той вече се утвърждава като многообещаващо средство за прецизна генетична редакция. По-рано с негова помощ бяха проведени опити върху животни. А сега е ред на хората.

В конкретното изследване, учените са имали за цел така да променят генома на ембрионите, че да се премахне ген, отговорен за потенциално смъртоносно заболяване, наречено β-thalassaemia. Опитите са извършени върху нежизнеспособни едноклетъчни човешки ембриони.

Резултатите са смесени. От 86 ембриона, върху които е извършена процедурата, 71 са оцелели след процедурата. А само в малка част от тези 71 ембриона е постигната желаната промяна. Въпреки това, без съмнение постижението е важно и значимо, защото загатва за бъдеще, в което човек ще може да поеме биологичното си развитие в свои ръце и да се отърве от нежелани болести… и не само. Именно това обаче, плаши противниците на този вид вмешателство в природата – възможността не след дълго да могат да се създадат подобрени, „дизайнерски“ бебета, с качества и външен вид, избрани от родителите. Особеното на CRISPR/Cas9 метода е, че промените постигнати чрез него са трайни и стават част от генома на индивида, т.е. ще бъдат предадени и в идните поколения.

Макар опасенията да имат своите разумни основания, едно е сигурно – CRISPR/Cas9 е бъдещето на генетичните изследвания и модификации и по един или друг начин ще бъде използван и върху хората. Началото на това вече е положено.

Източник: http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2015/04/22/genetically-modify-human-embryos/#.VTjRsJNQFjn

Снимка: Deva Studio/Shutterstock

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори