Упражненията могат да обърнат процесите на стареене, чрез намаляване на специфични мазнини в мускулите


Стареенето е (засега) неизбежен процес, засягащ засяга всички живи организми. Но какво би станало, ако можехме да контролираме един от основните фактори, които допринасят за него? Скорошно изследване показва, че една конкретна мастна молекула, известна като бисмоноацилглицерофосфат (bismonoacylglycerophosphate, BMP), може да е ключът към разбирането и потенциалния контрол на процеса на стареене.

Изследователите отдавна се стремят да разгадаят тайните на стареенето, а това ново проучване хвърля светлина върху значителната роля, която играе BMP. Установено е, че нивата на BMP, които се намират в по-високи концентрации в мускулите на възрастните хора, намаляват чувствително дори след краткотрайни тренировки. Тази интересен факт е валиден както при човешките, така и при животинските модели, което показва потенциален универсален механизъм.

В изследването е използвана специфична аналитична техника, наречена липидомика, която позволява едновременното количествено определяне на различни мазнини в дадена тъкан. Като изследват над 1200 уникални липида в 10 различни тъкани при мишки, изследователите установяват последователното повишаване на BMP при по-възрастните екземпляри. Този модел е отразен и в човешките мускулни тъкани, като при по-възрастните хора се наблюдават по-високи нива на BMP.

Изследователският екип установява, че дори кратки периоди на физическо натоварване могат значително да намалят нивата на BMP. Участниците, които са се занимавали само с един час упражнения на ден в продължение на четири дни, са показали значително намаляване на BMP в сравнение със своите колеги, които са водили заседнал начин на живот. Това показва, че физическите упражнения могат да бъдат мощен инструмент в борбата с ефектите на стареенето.

Сега учените са готови да вникнат по-дълбоко в причините за натрупването на BMP и да проучат алтернативни методи за регулиране на неговите нива. Потенциалът за увеличаване на дълголетието и подобряване на качеството на живот чрез подобни изследвания е огромен.

Перспективата за контролиране на един от ключовите елементи на стареенето дава искрица надежда за по-здравословно и жизнено бъдеще. А междувременно, ежедневната физическа активност може само да бъде от помощ.


Източник: Janssens, G.E., Molenaars, M., Herzog, K. et al. A conserved complex lipid signature marks human muscle aging and responds to short-term exercise. Nat Aging (2024). https://doi.org/10.1038/s43587-024-00595-2

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори