„Умен“ инсулин превъзхожда обиковения в регулирането нивата на кръвната захар


Учени създадоха инсулин, който може да усеща и регулира нивата на кръвната захар. Това е важен пробив, първа стъпка към създаването на саморегулиращ се инсулин в жив организъм.

Опитите с новата форма на инсулин са направени върху лабораторни мишки. Ако този инсулин има същото действие и при хората, вероятно ще доведе до намаляване броя на необходимите инжекции за поддържане нивата на кръвната захар. А чрез него също могат и да се предотвратят различни усложнения, някои от които със сериозни последици, произтичащи от неправилното дозиране на инсулин. Умният инсулин ще се държи така, както в тяло със здрав панкреас се държи обикновения.

Умният инсулин е получен като към молекулата на обикновения е добавена киселина. Чрез тази модификация новата форма на инсулин получава способността директно да се свърза със захарта в кръвта – нещо, което е невъзможно за обикновения. Нещо повече, при проведените опити, умния инсулин всъщност регулира нивата на глюкозата по-бързо от обикновения!

Учените са на мнение, че може да минат 3-4 години преди да се стигне до опити с хора. Въпреки това пробивът е важна спъпка в борбата с диабета.

Източник: http://www.theverge.com/2015/2/9/8006609/new-diabetes-medicine-trial-smart-insulin-regulates-blood-sugar

Снимки: Flickr/Melissa Johnson

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори