Революционно ново лечение унищожава ракови тумори с помощта на звук


След успешно проведени клинични изпитания с хора Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри ново лечение на тумори на базата на звук. Наречено хистотрипсия, то разчита на използването звукови вълни за унищожаване на тумори в черния дроб. Хистотрипсията е обещаваща алтернатива на инвазивната хирургия, лъчетерапията и химиотерапията, които могат да имат значителни странични ефекти.

Хистотрипсията работи чрез използване на прецизно фокусирани ултразвукови вълни, които създават малки мехурчета вътре в тумора. Налягането на тези мехурчета разрушава туморната тъкан, унищожавайки раковите клетки и оставяйки имунната система да изчисти остатъците от тях.

Хистотрипсията предлага редица предимства пред традиционните методи за лечение на рак:

  • намалено физическо въздействие;
  • по-малко опасения относно съвместимостта на лекарствата;
  • по-кратки периоди на възстановяване;
  • минимален дискомфорт по време на лечението;
  • прецизно насочване към тумора, като се избягва заобикалящата го здрава тъкан.

Освен това хистотрипсията включва наблюдение в реално време, което помага на лекарите да планират и наблюдават лечението.

Последните проучвания при животни показват, че хистотрипсията може също така да повиши способността на имунната система да се бори с рака. Това може да доведе до по-ефективни и по-малко токсични лечения на рака в бъдеще.


Източник: University of Michigan

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори