Това водно конче е способно да прелита океани!


Водното конче от вида Pantala flavescens може да е само няколко сантиметра на големина, но е истински въздушен ас. Учени наскоро разкриха, че представителите на този вид са способни да прелитат огромни разстояния – по-дълги от изминаваните от всяко друго насекомо, а също и от немалко птици!

Малкият летящ хищник има силата да прелети над 7000 километра!

Това разстояние е по-голямо от на всяко друго насекомо и съперничещо с това на немалко от прелетните видове птици.

Учените считат, че възможността за такъв продължителен полет в немалка степен се дължи на по-голямата площ на крилата на този вид водни кончета. Така те могат да се реят по-дълго и да размахват криле по-рядко.

Pantala flavescen е добре познат вид, срещащ се на практика из цял свят. Досега учените не бяха наясно за тези му възможности. Но изследване на ДНК на няколко различни популации водни кончета от различни части на света, е показало удивителна липса на различие между тях. Това е навело учените на мисълта, че по всяка вероятност представителите на този вид често изминават големи разстояния от една част на света до друга, където се кръстосват. Точно така и се е оказало.

Причината за тези продължителни и несъмнено опасни полети, вероятно се корени в търсенето на най-добри условия за размножаване.

***

Източник: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/ru-asd022816.php

Снимка: Greg Lasley

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори