Темповете на възникване на нови мутации в организма могат да се използват за оценка на продължителността на живота


Разликите в скоростта, с която се натрупват генетични мутации в пълнолетните млади хора, може да помогне да се направи оценка на очакваната продължителност на живота и при двата пола, както и да се предвидят оставащите години на плодовитост при жените. Това са резултатите от първо по рода си проучване, извършено от учени от САЩ.

Отдавна е известно, че в ДНК постоянно възникват повреди. Обикновено тялото ни разполага с различни механизми, чрез които част от тези повреди се отстраняват и се избягват по-опасните за организма. Но с напредването на възрастта тези предпазни механизми губят ефективността си, което постепенно води до натрупване на повече мутации в организма.

Изхождайки от тези знания, учените са приели, че мутациите и по-точно – скоростта им на натрупване – могат да се използват като своеобразен биомаркер за определяне скоростта на остаряване, а оттам и на очакваната продължителност на живота, както и на плодовитостта при жените.

Учените са направили ДНК анализ на 122 души (по 50% мъже и жени), които са имали внуци в общо 41 семейства.  Семействата са били част от международния център за генетични изследвания Centre d’Etude du Polymorphisme Humain, който е ключов участник в множество изследвания, допринесли за по-пълното разбиране на човешката генетика.

Сред резултатите от изследването е и факта, че хората, които получават по-малко мутации в ДНК с напредването на възрастта, живеят средно с 5 години по-дълго от тези, при които този процес се случва по-бързо.

Учените очакват, че откритието може да доведе до разработката на различни техники и процедури, с чиято помощ процеса на стареене може да бъде забавен.


Източник: Cawthon, R.M., Meeks, H.D., Sasani, T.A. et al. Germline mutation rates in young adults predict longevity and reproductive lifespan. Sci Rep 10, 10001 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-66867-0

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори