Тази чудовищна черна дупка надминава всичко, откривано досега!


Вгледайте се в най-ярката централна точка на снимката по-долу. Това е галактиката NGC 4889, отдалечена на около 300 милиона светлинни години от нас, уловена от космическия телескоп Хъбъл. Тя крие удивителна тайна…

20BLACKHOLES-superJumbo-v2

В центърът на тази галактика се крие истинско космическо чудовище, надхвърлящо и най-смелото въображение – смайващо голяма черна дупка!

Думите и цифрите са недостатъчни за да я опишат, но тъй като са всичко, с което разполагаме, ето ги и тях – черната дупка е 21 милиарда пъти по-голяма от нашето Слънце! Нейният хоризонт на събитията – областта, отвъд която дори светлината не може да се измъкне, е с диаметър от 130 милиарда километра!!!

В центърът на собствената ни галактика има черна дупка, около 4 милиона пъти по-голяма от Слънцето. Но сравнена с новооткритата, тя е просто нищожно малка.

Според учените от NASA и Европейската космическа агенция, тази нечувано голяма черна дупка понастоящем вече не е активна, но в миналото е погълнала колосално количество звезди, газ и космически прах.

Космосът е удивително, макар и страшно и сурово място!

Източник: https://www.spacetelescope.org/news/heic1602/

Снимка: NASA

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори