Започват първите клинични изпитания за иновативно лечение на слепота


Компанията RetroSense Therapeutics обяви, че започва първите клинични изпитания върху хора на революционна техника за лечение на слепота.

Лечението е базирано на така наречената оптогенетика – техника, при която включва промяната на неврони така, че те могат да се „включват“ и „изключват“ чрез въздействието на светлина. Техниката досега успешно е изпробвана при мишки и маймуни, а сега предстои да бъде опитана и при хора.

В рамките на клиничните тестове ще бъдат ангажирани 15 човека, имащи пигментен ретинит– наследствено дегенеративно очно заболяване, за което към момента няма лечение и в най-тежката си форма води до слепота.

Лечението е наистина иновативно. То включва заразяването на клетки със специфичен вирус, носещ ген за светлочувствителен протеин, взет от зелени водорасли. След заразяването си с вируса, клетките могат да бъдат възбудени посредством излагането им на светлина с определен цвят и дължина на вълната. Планираната процедура е с този вирус да бъдат заразени неврони в очите и да бъдат направени чувствителни към светлината. Така при пациентите с увредена ретина, светлинните сигнали ще бъдат уловени от гореспоменатите неврони и ще бъдат обработени от мозъка, връщайки поне частично зрението на пациентите.

Лекарите се надяват, че след лечението пациентите ще могат да виждат предмети от ежедневието като „маси и столове“ и ще могат да различават по-големи букви, като тези на знаци и табели.

Вълнуваща първа стъпка по пътя към лечение на слепота, която с интерес ще следим!

Източник: https://www.technologyreview.com/s/600696/in-first-human-test-of-optogenetics-doctors-aim-to-restore-sight-to-the-blind/

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори