Създадоха първата химера между свиня и човек


Химера – така в биологията се наричат създанията, съдържащи клетки на два или повече различни вида. Описани в литературни класики като „Островът на доктор Моро“, на Хърбърт Уелс, те с лекота пленяват фантазиите… и страховете на широката публика. А сега учени за пореден път доказаха, че пред научния гений няма нищо невъзможно. Осъществявайки истински научен пробив, изследователи за първи път успяха да отгледат човешки клетки в свински ембрион, създавайки първия подобен хибрид в света!

Пробивът е само първа стъпка към потенциално решение на големия проблем с недостатъчно органи за трансплантация в цял свят. Например, само в САЩ на ден умират по 22 души, защото не получават нови органи навреме!

При провеждането на експеримента учените са използвали човешки стволови клетки, които са инжектирани в свински ембриони в начален стадий на развитие. Така променените ембриони са имплантирани в сурогатни свине-майки, където успешно са се развивали до първия триместър.

При опитите над 150 от ембрионите са се развили успешно и в тях са се появили първите заченки на органи като сърце и черен дроб. В телата им приблизително 1 на 10 000 клетки е била човешка.

Поради опасения от етично естество, ембрионите са унищожени след 28-дневно успешно развитие. Но постижението е изключително важно и може да се окаже в основата на спасяването на огромен брой човешки животи.


Източник: www.cell.com

Снимка: Juan Carlos Izpisua Belmonte

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори