Създадоха първата отпечатана на 3D принтер щитовидна жлеза!


Пореден медицински пробив стана възможен, благодарение на невероятния напредък в областта на 3D биопечата. Възможността да се използват 3D принтери, които с помощта на биоматериали да създават функциониращи човешки органи, е на път да стане една от най-големите революции в медицината въобще.

На голяма пресконференция руската компания 3D Bioprinting Solutions обяви, че успешно е създала първата отпечатана на 3D принтер щитовидна жлеза!

t11

Щитовидната жлеза е на мишка и съвсем скоро учените ще я трансплантират в жива мишка, за да се уверят в работоспособността на органа. Резултатите от трансплантацията ще бъдат представени в началото юли на международен конгрес, посветен на биопечата, който ще се проведе в Сингапур.

3D принтерът, използван за създаване на щитовидната жлеза, работи със стволови клетки, взети от мастни клетки от мишката. Тези клетки се смесват с хидрогел и от получената смес слой по слой се създава триизмерния модел на щитовидната жлеза. Вероятността за отхвърляне на органа е малка, защото е създаден от собствените клетки на мишката, която ще претърпи трансплантация.

Новият медицински пробив може да се окаже от голямо значени в борбата с рака на щитовидната жлеза. Този вид рак е на 16-то място по честота на диагностициране спрямо останалите ракови заболявания. В световен мащаб само за 2012 регистрираните новозаболели възлизат на над 300 000. От 3D Bioprinting Solutions заявяват, че имат намерение до 2018 да отпечатат и бъбрек.

Източник: http://3dprint.com/54159/3d-printed-thyroid-mouse/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори