Странен космически обект отвъд Плутон озадачава астрономите


Астрономи от Центърът по астрофизика към Харвардския университет откриха необичаен обект във външната част на Слънчевата система, отвъд орбитата на Плутон.

Откритият обект, наречен Нику, е с размер под 200 километра в диаметър и за пълна изненада на учените орбитата му около Слънцето е разположена перпендикулярно на равнината, в която лежат останалите планети. И за да е случаят още по-странен, Нику обикаля Слънцето в посока, обратна на тази на всички други планети!

Планетните системи се определят от плоската равнина от космически газ и прах, която се образува около дадена звезда. Благодарение на момента на импулса (ъглов момент) всички обекти обикалят около централното светило в една и съща посока. Нику противоречи на това, което навежда учените на мисълта, че вероятно някаква друга, все още непозната сила трябва да въздейства на този обект, за да има той това необичайно поведение. Чрез последващи наблюдения астрономите са открили, че Нику всъщност е само част от по-голяма група обекти, имащи същите странни орбита и разположение.

Поредната космическа загадка, очакваща своето разплитане!


Източник: arxiv.org

Снимка: NASA/ESA/G. Bacon (STScI)

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори