Възрастните хора могат да образуват нови мозъчни клетки, установи ново изследване


Дълги години учените получават противоречиви резултати относно това дали след юношеството мозъка е способен да произвежда нови неврони – процес, известен като неврогонеза. А сега ново изследване, дело на канадски учени, потвърждава, че това е напълно възможно, използвайки по-добри методи за засичане.

При изследванията се използват образци от мозъци на починали хора. Те се съхраняват във формардехид. И именно периодът на съхранение може да окаже значително влияние върху засичането на нови неврони в мозъка.Учените са установили, че с течение на времето формалдехидът взаимодейства с съставките на невроните, формирайки връзки между тях, докато накрая превърне клетките в гелоподобна субстанция. За засичането на нови неврони се използват флуоресцентни антитела, които се свързват със специфичен протеин. Именно този протеин обаче се губи под въздействие на формалдехида. Процесът е особено добре изразен при мозъци, които са съхранявани във формалдехид за по-продължителни периоди от време.

Въоръжени с това знание, учените са извършили нови изследвания, този път върху мозъци на 13 души, на възраст между 43 и 87 години, съхранявани във формалдехид само 24 часа. Изследването е показало наличието на голям брой новообразувани неврони. В мозъкът на най-младия донор е имало по 42 000 млади неврона на кв. милиметър мозъчна тъкан. А при този на 87 години – с 30% по-малко млади неврони.

Допълнително е установено, че когато човек страда от болестта на Алцхаймер, той има с допълнително с 30% по-малко млади неврони от здрав човек на същата възраст. Този процент се увеличава с напредването на болестта.

Знанието, че човешкия мозък е способен да произвежда нови неврони независимо от възрастта си, е особено важно за борбата с болестта на Алцхаймер.


Източник: Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори