Физическите упражнения подобряват здравето на мозъка


Упражненията са полезни не само за физическото и психическото здраве — те могат да подобрят и здравето на мозъка, твърдят изследователи от Института за съвременна наука и технологии „Бекман“. В неотдавнашното си проучване, публикувано в списание Neuroscience, изследователите проучват как химическите сигнали, освобождавани от мускулите по време на работата им, стимулират развитието на невроните в мозъка.

Когато мускулите се съкращават по време на тренировка, например при вдигане на тежести или друго силово натоварване, те освобождават различни съединения в кръвта. Тези съединения достигат до различни места от тялото, включително и до мозъка.

В рамките на проучването е установено, че химическите сигнали от съкращаващите се мускулни клетки карат невроните в областта на хипокампа да излъчват и по-чести и силни електрически сигнали — признак на здравословното им развитие. Освен това отделните неврони са постигнали по-добра синхронизация помежду при обмена на сигналите. На база на тези открития, учените считат, че може да се стигне до разработването на специална програма от физически упражнения, които да се използват като подпомагащо лечение на когнитивни нарушения, като болестта на Алцхаймер.


Източник: Ki Yun Lee et al, Astrocyte-mediated Transduction of Muscle Fiber Contractions Synchronizes Hippocampal Neuronal Network Development, Neuroscience (2023). DOI: 10.1016/j.neuroscience.2023.01.028

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори